Mitä veriarvot kertovat terveydestäsi?
// Yhteistyö SYNLAB Suomi //

Viime vuoden puhutuimpia asioita terveydenhoidossa ja hyvinvoinnissa ovat olleet ferritiini ja D-vitamiiniarvot. Omalla kohdallani olen kokenut varsinkin näin talviaikaan väsymystä ja puhdittomuutta. Saadessani kutsun SYNLABIN aamiaistilaisuuteen olin todella innoissani. Minua ovat aina kiinnostaneet terveyteen liittyvät asiat. Kuulun jo ikäni puolesta siihen ikäryhmään, että itsestään huolehtiminen on tärkeää.


Kuva: SYNLAB

SYNLAB tuottaa diagnostiikkapalveluita eli laboratoriopalveluita sekä kuvantamistutkimuksia 40:llä eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Heidän palvelupaketeistansa löytyvät mm. terveyspaketit, 50+ miehen tai naisen tutkimuspaketti, lapsen terveystarkastus (1-14), liikkujan tutkimuspaketti ja kasvissyöjänpaketti. Tässä vain osa palvelupaketeista mainittuna. 

Valitsin itselleni terveystarkastuspaketin, joka antaa perusteellisen katsauksen yleisestä terveydentilasta, immuunijärjestelmän vahvuudesta, munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toiminnasta sekä auttaa arvioimaan sydän- ja verisuonisairauksien syntymisen riskiä. Paketti sisältää myös verensokerin, kolesterolin, raudan ja D-vitamiinin pitoisuusmääritykset. Paketti kuuluu 13 erilaista verikoetta.

Mikä parasta SYNLABin tutkimuksiin pääsee todella lyhyellä varoitusajalla ja tulokset valmistuvat nopeasti. Nämä ovat meille nykyajan kiireisille ihmisille tärkeitä arvoja. Kävin näytteenotossa omassa kotikaupungissani Vaasassa.Saat kaikki tulokset kätevästi omaan nettiterveyskansioon, jota pystyt selailemaan myöhemmin. Tulokset ja viitearvot ovat esillä selkeäasti terveyskansiossa. Jos viitearvosi ovat viitteiden ulkopuolella niin sinua kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin. SYNLAB ei erikseen tarjoa lääkäripalveluja. Koska minulla oli kyseessä yhteistyö, niin kävin yhdessä Lääkäri Tommi Vaskivuon kanssa tulokseni.


Mitä veriarvot kertoivat terveydestäni?

Tulokset olivat kauttaaltaan hyvät paria kohtaa lukuun ottamatta. Olin itsekin positiivisesti yllättynyt, koska en ole ollut missään tutkimuksissa muutamaan vuoteen. Käyn gynekologilla vuosittain sekä mammografiassa mutta veriarvoja ei ole tutkittu näin tarkasti vuosiin. Täydellinen verenkuva-analyysi antaa tietoa veren hapenkuljetuskyvystä ja mahdollisista anemiasta, infektioista ja verisuonisairauksista. Tässä arvoni olivat kaikki viitteiden keskellä, joten kaikki oli kunnossa.

Glukoosi paastoplasmassa eli veren sokeri on tärkeä energialähde ja kertoo sokeritaudin riskistä. Tässä kuuluu geeniperimän kautta riskiryhmään ja siksi tarkkailen omaa sokerikäyttöäni. Esimerkiksi raskauden aikana olin tarkkailussa kohonneiden arvojen takia. Nyt sokeritasapaino oli balanssissa.

Tutkimuksissa oli mukana myös Kolesteroli, HDL- ja LDL-kolesteroli sekä Triglyseriidit, jotka mittaavat sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kolesteroliarvot ovat olleet minulla aina alhaiset. Nyt huomasin iän myötä arvojen nousseen mutta ne pysyivät vielä viitearvoissa. Omiin ruokailutottumuksiin kannattaa aina kiinnittää huomiota.

Veriarvoissa tutkittiin myös munuaisten ja maksan terveydentilan arvoja. Minulta otettiin myös ensi kerran kilpirauhasta stimuloiva hormoni (TSH) testi. Tämä arvo liitetään usein väsymykseen ja aineenvaihduntaan. Tulos asettui hienosti viitearvojen puoliväliin.


Eniten odotin mitä minun Ferritiini arvot näyttävät. Löytyisikö tästä syy ajoittaiseen väsymykseen? Ferritiini mittaa elimistön rautavarastoja ja tämä ei ole sama kuin hemoglobiini. Alhaisilla ferritiini arvoilla voi olla yhteys väsymykseen. Ferritiinin viitearvot ovat 10,0 – 150,0 ja minulla se oli 28.9. Tässä kohtaan minun ferritiini on viitearvojen sisällä.

Yksi tärkeä vitamiinitutkimus on Vitamiini D (25-OH). D-vitamiini on tärkeä kalsiumin imeytymisen kannalta, vahvojen luiden ja hampaitten, lihasvoimalle ja koordinaatiokyvylle. Alhaisilla D-vitamiiniarvoilla voi vaikutusta yleiseen vireystilaan. Tässä kohtaan minulla oli alhaiset arvot. Viitearvon tulisi olla >75 niin minulla oli 37,6. Päädyimme konsultaatiossa D-vitamiinikuuriin kohdallani. Katsomme noin kuukauden kuluttua ovatko arvoni nousseet. Samoin seuraan yleistä vireystilaani. Oikeastaan alhainen D-vitamiinitaso ei ollut itselleni yllätys. Olen talvisin väsynyt ja valolla on minulle iso merkitys. Onhan D-vitamiini myös tärkeä meidän ikääntyvien naisten luustolle.


Tämä SYNLABin terveyspaketti tarjosi minulle todella tärkeää tietoa terveydentilastani. Samalla se antoi turvallisuuden tunteen oman terveydentilan tämän hetkisestä tasosta. Meidän hyvinvointiin kuuluvat tärkeänä osana myös nämä terveydelliset faktaluvut ihan kuin yrityksen tuloksentekoon taloudelliset tunnusluvut. Me usein saatamme ohittaa terveydelle tärkeiden asioiden tutkimisen hyvissä ajoin. Esimerkiksi tämä terveystarkastuspaketti antaa kustannustehokkaasti tiedon tärkeistä asioista kuten mm. kolesteroli, sokeriarvot, kilpirauhasen toiminta, ferritiini, CPR ja D-vitamiini.

Nyt tsemppaan D-vitamiinin kanssa. Keskustelimme lääkärin kanssa, että tämä saattaa olla juuri se minun puuttuva vitamiini. Kesällä me saamme aimo annoksen auringon kautta mutta minun kohdalla vitamiinitankkaus on tarpeellinen myös syksyllä juuri ennen talvea. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa tutkimusta. 


Oletko sinä tutustunut näihin palveluihin, olisi kiva kuulla kokemuksiasi?

-tuulanneli13 kommenttia

 1. Mulla oli kaikki veriarvot viimeksi kunnossa paitsi ferritiini. Nyt sitten syön rautaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ferritiini on ollut paljon esillä ja hyvä näin! Moni on saanut avun, kun on löytynyt apu väsymystiloihin. Minulla se oli tällä hetkellä hyvällä tasolla.

   Poista
 2. Minä kävin uuden työni puolesta melkoisen tarkan syynin läpi viime vuoden puolella, ja sitä kautta tutkittiin myös kaikki perusveriarvot. Se herätteli ajattelemaan, että tätä pitäisi ehdottomasti tehdä useamminkin - ihan vain jo oman hyvinvoinnin vuoksi. Ihan mieletön juttu, että pääsit tekemään Synlabin kanssa yhteistyötä ja sitä kautta pääsit tutustumaan omaan terveydentilaan tältä kannalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentistasi :)

   Omasta terveydestä ei varmasti koskaan huolehdita liikaa. Jokaiselle meistä on tärkeää käydä tutkimuksissa säännöllisesti. Minulle tämä antoi hyviä viitearvoja nykyisestä terveydentilastani sekä tietoa alueista missä tsempataan!

   Mukavaa viikkoa :)

   Poista
 3. Hei! Näin lääkärinä vierastan tälläistä kaupallisia terveyslabrapaketteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi.

   Arvostan eri näkökantoja olevia mielipiteitä ja näin viriävää keskustelua.

   Poista
 4. Hyvä kun tällaisia palveluja on tarjolla, koska ihmisiä nämä kiinnostavat, mutta itse ehkä hoitoalalla työskentelevänä lisäisin palveluun vähintään sen, että tulokset käytäisiin hoitajan kanssa lävitse. Itse olen huomannut, että yleensä aina jotain kysyttävää ihan peruslaboratoriokokeidenkin tuloksissa on - vaikka ne olisivat viitearvojenkin sisällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira kommentistasi :)

   Olet ihan oikeassa, että näin kattavat tulokset kannattaa aina käydä ammattilaisen kanssa läpi. Minullakin oli paljon kysyttävää, kun kävin nämä läpi omassa konsultaatiossa Tommin kanssa.

   Minulle tämä oli ajatuksia herättävä aihealue :)

   Poista
 5. Hienoa, että tulokset olivat hyvät. Olen samaa mieltä Miran kanssa siitä, että tulokset täytyy käydä läpi lääkärin/hoitajan kanssa. Oman ammattini puolesta minua kiinnostaa myös laboratorio, jossa tutkimukset valmistettiin. Olen kuullut, että Synlabin laboratoriot ovat Tallinnassa (näyteputket lähetetään sinne tutkittaviksi), jossa laatujärjestelmä ei ole samanlainen kuin Suomessa. Käytännössä tutkimustulokset voivat heitellä aika paljon laboratorioiden välillä. Oma valintani on kokonaan suomalainen Fimlab, jonka laatuun voin luottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Ninni :)

   Olen itsekin tyytyväinen tuloksiini. Omasta hyvinvoinnista on pidettävä huolta ja vaikka nyt tulokset olivat OK niin siihen ei kannata tuudittautua. Minullakin on osa-alueita missä pitää tsempata. D-vitamiini on nyt ensisijaisena.

   Tämän yhteistyön puitteissa olen tutustunut uuteen toimialaan. Seuraan mielenkiinnolla jatkossa muitakin alan toimijoita.

   Poista
 6. Minulle on riittänyt ihan työterveyshoidon/perusterveydenhoidon teettämät testit. Tosin jossain vaiheessa toivoin, että esimerkiksi hemoglobiiniarvoja olisi otettu vähän taajempaankin, että jos ne sattuvat muuttumaan, niin huomaisi tilanteen ennen mitään suurempia katastrofeja - monet arvot kun kuitenkin ovat sellaisia, että pieniä muutoksia ei itse havaitse ja isoja ne ovat vasta sitten kun joku muutos on merkki vakavasta sairaudesta.

  VastaaPoista
 7. Hyvä, että näitä palveluja on tarjolla. Itse olen pärjännyt tähän saakka ihan julkisen puolen tutkimuksilla. Ferritiini on ollut alamaissa ja hemoglobiini myös. Rautaa, kalkkia ja D-vitamiinia syön purkista.

  VastaaPoista
 8. Iän myötä oma terveystila on kieltämättä alkanut kiinnostamaan enenevässä määrin. Itse olen menossa ensi viikolla kattavaan veriarvojen tutkimukseen. Toivottavasti kaikki näyttää hyvälle. Kolesteroliarvot ovat olleet koholla, mutta toivon, että ruokavalion myötä ne ovat viitearvoissa. Vitamiiniarvot koitan pitää hyvällä tasolla syömällä talvella monivitamiineja ja D-vitamiinitippoja. Pidetään itsestämme huolta. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Koska te lukijat ja vuorovaikutus teidän kanssa on bloggaamisen
mukavampia puolia, kommentoi ja esitä kysymyksiä.

Otan ilomielin vastaan palautetta.

Professional Blog Designs by pipdig